Grenzen stellen
Herken je dit? Je hebt een hartstikke druk leven en je omgeving vraagt veel aan je. Of het nu thuis is, of op je werk, overal waar jij komt wordt er een beroep op je gedaan. Je wilt je omgeving niet teleurstellen en op je werk wil je graag dat de sfeer goed blijft en dat je je baan behoudt, dus wat doe je? Op alle verzoeken zeg jij:
Ja hoor, dat doe ik wel even
Hartstikke mooi natuurlijk dat jij zo graag je best doet en iedereen wilt ‘pleasen’. Echter, er zit een keerzijde aan jouw goede bedoelingen, want je gaat dan maar door als een denderende trein, zonder te stoppen en je houdt rekening met alles en iedereen, behalve met jezelf. Dan doe je dus meer, dan dat je aan kunt en/of wilt. Het gevaar is dan, dat als je mensen te lang over je grenzen heen laat komen, dan kun je dus echt terecht komen in een burn-out en dat wil je nooit!
Jezelf kwijtraken
Als je veel mensen over je grenzen laat komen, kan er nog meer gebeuren. Zo kun je jezelf kwijtraken en helemaal niet meer voelen waar de grens is. Ook kun je onvoorspelbaar worden voor de mensen om je heen, omdat ze nooit helemaal weten wat voor jou nog goed voelt en wat niet.
Misschien lees je dit en denk je: ik weet eigenlijk helemaal niet waar mijn grens zit. De ene keer weet je meteen of iemand bij jou over een grens gaat, de andere keer kijk je er achteraf op terug en zie je het dan pas in. Je kunt hiermee oefenen door het gewoon te gaan proberen, soms zul je ernaast zitten, soms ben je te vroeg en een ander keer te laat. Dat hoort allemaal bij je leerproces.
Te ver gaan
Weet jij dat er in dit verband twee soorten grenzen bestaan? We hebben het hier over de harde en de zachte grens. Als jij iemand iets beloofd op de manier van dat het wel voor een keertje kan, dan voel je dat het je wat veel wordt, maar weet je ook dat het voor een keer best wel kan. Echter de harde grens, daar is dan eigenlijk echt niet over te onderhandelen, als iemand daar overheen gaat, dan gaat die persoon echt te ver.
Grenzen zijn persoonlijk. De een kan meer aan dan de ander. Het is belangrijk om op onderzoek uit te gaan over wat je voelt en wilt. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om aan te geven wat wel en niet gewenst is. Zeker als je eigenlijk nooit je grenzen aangeeft en nu “opeens” wel. Je omgeving kan daar even raar van staan te kijken.
Tips
- Begin altijd met een ik-boodschap. Wat doet die vraag of dat gedrag met jou? Misschien; wat heb je nodig van de ander?
- Lukt het op het moment zelf niet om rustig te blijven, kom er dan op een later moment op terug en bespreek dan waarom je deze grens stelt en waarom dat belangrijk voor je is.
- Stel grenzen waarvan je weet dat je ze kunt handhaven
- Volg een assertiviteitstraining via je werk of maatschappelijke dienstverlening