Hoe kom ik van mijn stress af?

Ik lig in mijn bed en word wakker van een geluid. Oh nee! Ik ben door mijn wekker geslapen… Mijn lichaam schiet acuut in de stress en mijn overvolle bovenkamer staat onmiddellijk aan. Uitgerekend vandaag verslaap ik mij, net nu ik vandaag als eerste die belangrijk afspraak heb op mijn werk. Snel fris ik mij op en haast mij naar de schuur om mijn fiets te pakken. Onderweg staan alle verkeerslichten op rood en natuurlijk mis ik ook nog de trein. Kortom een super gestreste start van mijn dag. Pffff… 

Ik wil wel dat die collega mij aardig vindt
Mijn lichaam schiet letterlijk in standje ‘survival’ en ik bedenk mij dat ik eerst mijn collega moet bellen, om te zeggen dat ik verlaat ben. Ze reageert geïrriteerd, maar geeft aan dat ze mij zal waarnemen bij mijn afspraak. Nog even bij de drogist iets kopen op het station. Natuurlijk werkt, bij het afrekenen, mijn pinpas niet. Met een rood hoofd loop ik weg. Ik grom; “dat kan er ook nog wel bij!” In mijn werkmailbox lees ik een verzoek, waar ik eigenlijk geen tijd voor heb, maar die ik eigenlijk wel moet honoreren, want ik wil wel dat mijn collega mij aardig vindt, want zij is dikke mik met de leidinggevende. Ik kijk naar mijn agenda, er zit werkelijk geen me-time tussen. Oh shit! Wel een deadline, zie ik.  

Burn-out
Een vriendin belt en vraagt me of ik nog mee ga sporten en zeg: ik heb het druk, druk, druk. Ik moet nog dingen regelen voor mijn dementerende vader, dus ik weet niet of ik dat ga redden. Ik voel me opgejaagd en onder druk gezet en vertel haar over mijn te hoge werkdruk en de ruzie die ik gisteravond had met mijn partner.  Ik zeg haar dat ik mij gestrest voel en barst in huilen uit. Ik vertel dat ik de laatste tijd best wel humeurig ben en dat ik mij regelmatig neerslachtig voel. Mijn vriendin analyseert dat mijn cortisol-level waarschijnlijk sky-high is en dat ik snel iets moet gaan doen aan deze onhoudbare situatie, omdat ik anders kans loop chronische stress te ontwikkelen en dan nog eens kan loop in een burn-out terecht te komen. 

De rest van de dag werk ik mij een slag in de rondte en na het werk in de trein denk ik aan de woorden van mijn vriendin, die ochtend. Op mijn mobiel zoek ik snel naar symptomen van stress. Ja, hoor ik herken me zelf grotendeels in de lichamelijke en gedragsmatige signalen, maar ook de psychische signalen zie ik duidelijk terug bij mezelf. Ik kom thuis en besluit dat ik mijn afspraken voor die avond verschuif naar een ander moment. Ik ben geschrokken van wat ik heb gelezen, welke gevolgen stress allemaal kan hebben voor mijn gezondheid. Ik zoek tips op een geloofwaardige website hoe dit aan te pakken. Als ik er zelf niet uit kom of met iemand die ik vertrouw, dan kan ik beter hulp zoeken.  

Tips – Hoe om te gaan met stress

  • Een lijst maken met stress triggers
  • Bekijken hoe je je stress kunt oplossen of aan wie advies te vragen
  • Opschrijven waar ik dankbaar voor ben
  • Iets met mijn handen maken
  • Sporten of spelen, waar je vrolijk van wordt
  • Ademhalingsoefeningen, meditatie

Herken je je hierin en vind je vind je dat nog moeilijk, of heb je het idee dat er meer moet gebeuren? Bij HANDS kunnen we samen met jou opzoek naar waar de stress zit en hoe je daar het beste mee kunt dealen. 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.