Hou jij genoeg van jezelf?

Heb jij al van jongs af aan geleerd om aardig te zijn tegen mensen? Mensen lief en respectvol te behandelen? Heb jij geleerd je aan te passen, goed voor anderen te zorgen en te kijken naar het positieve van een mens? Kwam deze zin regelmatig voorbij? behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.  Maar hoe behandelen we ons zelf eigenlijk? Als we ons zelf een spiegel voorhouden, zijn wij dan eigenlijk wel lief genoeg voor onszelf?

Hoe vaak zeg je: ja, terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen? Dus dat je dat eigenlijk dingen doet, die je in alle eerlijkheid liever niet zou willen doen.

We leren als kind al snel dat we vooral voor de ander moeten zorgen. Helaas leren we daarbij niet dat we ook voor onszelf goed moeten zorgen. Onze ouders kwamen uit een tijd waar er voor zelfliefde en zelfcompassie geen ruimte was. Onze ouders hebben ons dus nooit geleerd wat het betekend om goed voor jezelf te zorgen.

Social media maakt onzeker

Na het avondeten plof je op de bank neer en ga je even lekker relaxt je Social Media pagina’s afstruinen. Je kijkt naar de foto’s die bekenden van je plaatsen en onmiddellijk gaat dat stemmetje in je hoofd jezelf vergelijken met die mensen die zo gelukkig lijken op die foto’s. Je krijgt een rotgevoel. Wat hebben zij, dat jij niet hebt? Je bent streng en haalt jezelf constant naar beneden. Die anderen lijken het in jouw ogen zoveel beter te doen dan jij!

De lastigste relatie is met jezelf

Misschien zit je in een relatie en geef je continu jezelf de schuld van die ruzies, want jij maakt je partner ongelukkig of je zal wel weer iets verkeerd hebben gedaan. Helaas ben je niet perfect! Maar wat is perfect sowieso? Je mag van jezelf niet eerder shoppen, dan dat je die nieuwe baan naar binnen hebt gesleept. Je moet ’t eerst verdienen toch?! Waarom ben je zo keihard voor jezelf?? Deze beperkende gedachten en overtuigingen helpen je allesbehalve… Waarom denk jij zo? Best een uitdaging om daar een antwoord op te vinden, vooral omdat de lastigste relatie die met jezelf is. Echter, dit is wel de meest waardevolle relatie, die je hebt en met wie je de rest van je leven nog door moet!

Heb je veel stress en ben je daardoor jezelf al een tijdje uit het oog verloren? Hoe ga je jezelf weer terugvinden? Zelfliefde laat je twijfels verdwijnen en zal je rust brengen, want werken aan zelfacceptatie brengt je zelfvertrouwen, energie en geluk!

Tips voor meer zelfliefde

  • Bepaal je doel/ zet een intentie en bedenk wat je nodig hebt
  • Jij weet wat goed voor je is, creëer het leven waarnaar je verlangt, zodat het makkelijker is om keuzes te maken die bij jou passen
  • Verzamel mensen om je heen die het beste met jou voorhebben en die je energie geven
  • Jezelf als prioriteit zien; zorg goed voor lichaam en geest, dan groeit de liefde voor jezelf!
  • Weg met die energievreters! Nee, is ook een antwoord. Zo lang jij maar in balans blijft
  • Praat tegen jezelf alsof je een goede vriendin toespreekt
  • Gun jezelf emoties te hebben wanneer je pijn hebt om zo los te kunnen komen
  • Laat je ego (pijnlichaam) los, dan kom je meer in verbinding met jezelf
  • Durf jezelf te zijn en wees minder hard voor jezelf
  • Benoem waarvoor je dankbaar bent en hoe je van elke dag geniet

Kom je er zelf niet uit en wil je graag hulp bij het ontwikkelen van zelfliefde of andere vraagstukken betreft jezelf of je relatie? Neem dan contact op met HANDS, want bij ons kun je inzichten krijgen en professionele hulp.